Hylligrava
20200907_192312
previous arrow
next arrow
Hylligrava
20200907_192312
previous arrow
next arrow

Hylliåsen

Hylliåsen er en populær turdestinasjon og er Spydeberg sentrum sitt nærområde. Åsen har mange fine stier som går på kryss og tvers og benyttes mye av Hovin skole til lek og undervisning. Det er satt opp mange benker og bord i på fine plasser hvor du kan sitte å finne ro i kropp og sjel. På gamle kart kan du se at åsen hadde et tårn, men dette eksisterer ikke lenger.

Det er mange muligheter for å komme opp i åsen. Går du for eksempel veien opp mot vanntårnet så ser du stien Åsen rundt ca 50 meter før du kommer opp. Fra denne stien kan du se langt nord og østover. Stien fortsetter langs jordet og kommer frem til gårdsveien mot institusjonen Nybløle (Bøler gård). Herfra er det skiltet trasé fram til Kjerringstien og Slottsåsen. Åsen rundt stien svinger derimot vest og sørover forbi husmannsplassen Kvardal (gamle Speiderhytta). Stien går utenfor tunet fordi stedet er privat. Rett ved ligger den nedlagte husmannsplassen Fjellstad med benker, bord og registreringskasse. Herfra går det sti over jordet og bort til den nedlagte husmannsplassen Leon. Her kan du se flere gamle trær fra hagen. Går du så videre i samme retning, så etter ca. 100 meter kommer du til Hylligrava, (se info under), som ligger like ved Hyllibråten gård. Denne gården er meget spesiell, rene Maihaugen. Det bor folk på gården, men er tillatt å gå igjennom og ned til gårdsveien hvis du viser hensyn. Fra Hylligrava går det mange stier som fører deg ned til Løvestad og sentrum.

Hylligrava hører til steinalderens siste fase av det som kalles den neolittiske tid (ca. 2400 – 1800 f. Kr.). Den store hellekista på Hylli er verdens nordligste utløper av en gravskikk som var påvirket av megalittkulturen. Selve gravkista er bygget av svært flate og store steinheller stilt på kant. Over hele kista har det vært bygget et tak av en kjempestor og flere mindre heller som ble dekket av en liten og lav haug med jord.

Hylliåsen er også et fint sted å besøke om vinteren, med preparerte skiløyper og aking ved den nedlagte hoppbakken.

Alt i alt er Hylliåsen en flott destinasjon for naturelskere og turgåere i Spydeberg-området, og er vel verdt et besøk hvis du ønsker å oppleve vakker natur og en fantastisk utsikt.