Onstadsund og Hovinstien
Onstadsund og Hovinstien
previous arrow
next arrow

Onstadsund og Hovinstien

Onstadsund er et flott sted å tilbringe en dag i vakre omgivelser ved Glomma. Dette er en fin og passe lang tur til å ta med seg barna på. Her kan du nyte en piknik, fiske, eller bare slappe av og la blikket gli over vannspeilet. Når du sitter her og lyttet til elva og naturen får du en egen ro i sinnet. Tankene glir sikkert også innom at man virkelig er på historisk grunn. Her var det fergeleie over Glomma for den gamle oltidsveien mellom Christiania og Stockholm. Mange konger har brukt veien og derfor kalles den også Den Indre Kongevei. Les mer av det som har skjedd på dette stedet under hjemmesidens krigshistorie.

Men vi kan nevne litt om Karl XII: En av kongene som passerte her i 1716 var Svenskekongen Karl XII med ca. 3000 mann og mange hester etter et mislykket lynangrep mot Christiania. Nordmennene senket ferga på Askimsiden. For å komme over Glomma i all hast, lagde de flåter av tømmeret som skulle brukes til bygging av nyttkirkebygg. Hovin kirke ble derfor først bygd i 1720. Svenskene rev også ned en tømmerlåve på Åsheim.

Parkering: ved Hovin kirke. Følg traktorveien ned til Glomma.

Hovinstien gir deg også muligheten til å se festninger og kulturarv langs ruten. Går du mot Onstadsund, så kommer du til Hovinstien. Denne går opp til søndre Skoro batteri og videre opp til nordre Skoro batteri. Her kan du komme ut på Stegenveien ved å gå mellom en villa og en uteplass. Les mer av det som har skjedd på Skorobatteriene under hjemmesidens krigshistorie. Det er også flotte opplysningstavler ved begge batteriene.

Stien er godt vedlikeholdt og enkel å følge, men kan være litt bratt enkelte steder.

Enten du er ute etter en kort tur eller en litt lengre «ekspedisjon», er Onstadsund og Hovinstien et flotte steder å besøke.

Parkering: Ved Hovin kirke og ved Skårudtoppen.